Borglundslimpa

Jag verkligen älskar att baka bröd. Baka över huvud taget förstås, men bröd är liksom något särskilt. Brödbak känns liksom som en tradition som pågått i årtusenden och när jag och min syster var små kunde vi stoppa i oss smörgåsar i mängder. Det bästa var förstår när mamma bakade scones! Nu har jag också en kategori som heter just bröd här på bloggen där ni kan kika om ni behöver inspiration inför nästa bak. Jag försöker prova på lite olika recept, jag vill inte gärna fastna i att baka samma bröd hela tiden även om några favoriter såklart får återkomma. Den här brödet kallas Borglundslimpa och efter att ha bakat mängder av mina grahams – och linfröbullar som man måste stå och rulla en efter en var det en ren fröjd att bara slänga ihop två limpor istället. Ett enkelt och o så gott bröd.

Borglundslimpor (2 st)

Du behöver:

5o g jäst

1 liter kallt vatten

1 msk salt

1 dl havrekli (vetekli går också bra)

2 dl fiberhavregryn

Ca 2,2 liter vetemjöl

Tillagning:

  1. Smula jästen i en stor bunke. Strö saltet över så att jästen börjar lösa sig. Häll sedan över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, havrekliet och fiberhavregrynen. Arbeta i det mesta av mjölet tills degen släpper bunkens kanter.
  3. Strö ett tunt lager mjöl över degen, lägg över en bakduk och låt jäsa i ungefär 2 timmar i rumstemperatur.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in det sista av mjölet.
  5. Dela degen och forma till två något ovala limpor. Mjöla dem lätt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 1 timme.
  6. Gör tre snitt i limporna med en vass kniv, grädda sedan i ugnen i 275 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 20 minuter till.
  7. Låt bröden kallna på bakgaller, ät och njut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.