Hembakad hönökaka

Hönökaka kan ju vara ett av mina favoritbröd. Det är inte helt enkelt att baka i vedugn där man inte vet temperaturen, men går gör det! Här kommer receptet, jag gör ofta dubbel sats när jag bakar bröd, går bra att frysa in också 🙂

Hönökaka

Du behöver:

25 g jäst

3 dl mjölk

50 g rumsvarmt smör

0,5 dl ljus sirap

1 tsk salt

3 dl rågsikt

ca 5 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervärme (37 grader)
  2. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl (lite i taget så att du ser när det är lagom).
  4. När du har en smidig deg, knåda den kraftigt i 5-10 minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i upp till 60 minuter.
  5. Dela degen i fyra (eller fler om du vill ha mindre) bitar och kavla ut till runda kakor.
  6. Sista vändan ska du kavla med en kruskavel men jag kan ibland tycka att man behöver nagga extra med gaffel.
  7. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 25-30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader, grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Jag brukar kika för att se när de fått rätt färg.
  9. Avnjut med smör som smälter ned på händerna när man håller i mackan 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.