Bästa mjölkgården

Man kan diskutera mycket huruvida vi borde dricka mjölk från kor eller inte. Men jag är glad över att vårt djurskydd i Sverige är så bra som det är. För mjölk dricks det i mängder och då är i alla fall det minsta vi kan göra att se till att djuren har det så bra som möjligt. På Stora Lundby, som är Markims enda mjölkgård, är det så. Björn och Susanne har fått ta emot priser (bl.a. av Kungen himself) för att de gör det de gör så bra. Korna och kvigorna går i stora beteshagar och håller därmed de vackra markerna öppna. Kalvarna står inte separerade i små bås för sig själva utan går tillsammans, på somrarna oftast ute i en gräshage. Då och då får kon och kalven gå tillsammans längre än vanligt. Inne i ladugården har korna en del där de blir utfodrade och en del med fräscht spån där de kan knata runt eller ligga och vila. Jag har inte varit på så värst många mjölkgårdar i Sverige. Men tillräckligt för att kunna säga att den här är en av de bästa för djurens del. Glad att vi har just dem till grannar.

Två kor med sina nykläckta kalvar.

Pappa och jag stannade till vid Stora Lundby på vägen hem mot gården. Han är helt kotokig. Att han fortfarande aldrig skaffat en ko är för mig ett mysterium…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.