Hönökaka kan ju vara ett av mina favoritbröd. Det är inte helt enkelt att baka i vedugn där man inte vet temperaturen, men går gör det! Här kommer receptet, jag gör ofta dubbel sats när jag bakar bröd, går bra att frysa in också 🙂
Hönökaka
Du behöver:
25 g jäst
3 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl
Tillagning:
- Värm mjölken till fingervärme (37 grader)
- Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl (lite i taget så att du ser när det är lagom).
- När du har en smidig deg, knåda den kraftigt i 5-10 minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i upp till 60 minuter.
- Dela degen i fyra (eller fler om du vill ha mindre) bitar och kavla ut till runda kakor.
- Sista vändan ska du kavla med en kruskavel men jag kan ibland tycka att man behöver nagga extra med gaffel.
- Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 25-30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader, grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Jag brukar kika för att se när de fått rätt färg.
- Avnjut med smör som smälter ned på händerna när man håller i mackan 😉