Mormorsrabatt

Ja vi har såklart tanken att skapa en riktigt klassisk torprabatt, eller mormorsrabatt som de flesta kallar det. Med klassiska blommor som löjtnantshjärta och rosor, liljor och akleja. I juli åkte jag och Gustaf till Ulriksdals slottsträdgård, handelsträdgården som ska vara en av de bästa här omkring. Jag fick tag i en vacker engelsk ros, löjtantshjärta, fänrikshjärta och lite annat smått och gott. Men egentligen köpte vi inte särskilt mycket.

Mer än hälften av det vi har i rabatterna är antingen något vi hittat i de rester av torpets forna rabatter som fanns innan jag gjorde i ordning dem, eller plantor vi grävt upp på annat håll. Det är till exempel blåklint från åkerkanterna och stockrosor som hade spritt sig i mammas och pappas trädgård. Dessutom hade jag en sån sanslös tur att upptäcka att min favoritblomma – fingerborgsblomma – växer vilt nere vid ån. Bara att knata ner med en spade och gräva upp några vackra plantor.

Än ser rabatterna inte mycket ut för världen, även om de är bra mycket finare än de var när vi kom hit. Jag har grävt upp dem på nytt (de var liksom en del av gräsmattan) och gjort dem lika djupa, gjutit stenar som kant och jordförbättrat en massa. Men jag ser fram emot nästa år, då kanske saker börjar sprida sig mer så att det blir en något tätare, blomstrande fasad framför torpet.

Gustaf florerar bland mången plantor.

Fingerbprgsblommor från ån <3

Lite överblommad, men visst är färgen underbar?

Fänrikshjärtat blommar fortfarande nu i september!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.