Chokladbollar RAW

Jag provade att baka chokladbollar raw food-style. För den som inte vet vad raw food är så är det bara att googla, jag orkar inte berätta, haha!

Nu ska jag erkänna att de kanske inte är 100% råa. Man ska visst använda raw-kakao och när det gäller kaffet är det lite oklart. Man kan göra raw-kaffe genom att inte brygga det. Du lägger grovmalet kaffe i en burk med kallt vatten. 1 del kaffe 8 delar vatten stod det i receptet jag hittade, men jag rekommenderar starkare kaffe. Sen får det stå i kylen i 24 timmar för att efter det filtreras. Meeeen jag undrar om rostade kaffebönor verkligen kan räknas som råa?

Hur som helst, jag går inte på någon diet, men vi försöker att inte trycka i oss socker (fast vem försöker jag lura? Gustaf försöker att inte trycka i sig socker). Min vän Thessan tipsade om det här receptet och det är SÅ himla gott. Jag har alltid varit enormt skeptisk till bakelser med dadlar i, men hujedamig vad dum jag varit, för dessa är helt fantastiska! Så här kommer receptet, lite modifierat som alltid.

Chokladbollar RAW med kaffesmak

Du behöver:

2 dl mandelmjöl

18 dadlar

0,5 dl kaffe

1 tsk vaniljpulver

1 dl kakao

1 krm salt

3 msk kokosolja

Havregryn efter önskad konsistens (ca 1 dl)

Kokosflingor att rulla i

Tillagning:

  1. Mixa dadlarna tillsammans med mandelmjölet tills det blir en grynig massa. För att varna så ska jag säga att dadlar är jättekletiga och jag tycker att man redan här ska köra i kaffet för att underlätta processen. Men försök i alla fall se till att inte ha några stora dadel-bitar kvar.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en fast, kladdig smet. Jag har i havregrynen allra sist eftersom jag inte vill ha dem helt söndermixade.
  3. Forma till bollar och rulla i kokos. Tipset är att fukta händerna med kallvatten emellanåt för att undvika att bli helt nedkladdad.
  4. Förvara i kylen. Hemma hos oss brukar de dock inte vara kvar i kylen så länge eftersom vi äter upp dem på två sekunder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.