Välj alltid kärlek

Jag tror inte att det som hände i fredags på Drottninggatan har undgått någon. Det är en svindlande tanke att jag var på precis den platsen några dagar tidigare och min pappa traskade på samma gata bara dagen innan. Många har naturligtvis tänkt den tanken, det är trots allt en av Stockholms mest besökta gator, vilket förstås är anledningen till att attacken skedde just där.

Det finns mycket jag kan säga om hur vi bäst besegrar de som vill skada oss och vårt samhälle just nu. Det finns väldigt många olika vägar som människor väljer att ta. Jag får bland annat höra en del islamofobi uttryckas av folk i min närhet. Det känns alltid lika absurt, med tanke på att jag har muslimska vänner som själva flytt extremisterna och kriget i Syrien. Jag är själv inte religiös, men deras religionsutövande skulle aldrig skada mig eller någon annan. Vissa blir rädda, andra blir arga (vilket förstås i grunden också är rädsla). Men den väg jag sett flest människor välja är faktiskt kärlekens. Det kanske flummigt, men som Martin Luther King sa:

“Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that”.

Igår var jag och Gustaf på en kärleksmanifestation på Sergels torg, precis bredvid platsen där lastbilen styrdes in i Åhléns. Jag skrev en engelsk text om det här på facebook och instagram (för att mina engelsktalande vänner skulle förstå), men jag ger er en översättning här.

“Igår var en fantastisk dag. Det är helt galet hur mycket kärlek folk visar efter en tragedi som den vi blev drabbade av i fredags. Jag och Gustaf kände oss tvungna att gå till Sergels torg då vi behövde så många personer som möjligt för att visa att vi inte ger efter för rädsla. Jag måste erkänna att jag trodde att många inte skulle våga sig dit. Jag hade så fel.
Alla var där, allt från små barn till äldre damer. Totalt omkring 50’000 personer. Somliga grät och fick då tröst av främlingar, somliga log stora, skinande léenden och spred välbehövlig glädje, folk kramades ohämmat och om nu någon faktiskt var rädd, så dök de ändå upp.
Till mannen eller de personer som ligger bakom attacken: Du kommer aldrig blir förlåten för de liv du tog. Men om syftet med dådet var att skrämma och splittra oss så var det inte bara misslyckat – det hade motsatt effekt.”

Citatet på skylten är en del av ett citat från en vän till Gustaf, som tragiskt gick bort förra året. Han sa "välj alltid kärlek, aldrig rädsla". Vi kände att den här dagen räckte till och med bara den första delen. På baksidan hade vi ett Bob Marley-citat. Han var rätt inspirerande han med kan man säga.

Citatet på skylten är en del av ett citat från en vän till Gustaf, som tragiskt gick bort förra året. Han sa “välj alltid kärlek, aldrig rädsla”. Vi kände att den här dagen räckte till och med bara den första delen. På baksidan hade vi ett Bob Marley-citat. Han var rätt inspirerande han med kan man säga.

Den här bilden är inte min, tog den via google. Men jag tycker den är så fin och visar hur otroligt mycket folk det var. Det stod till och med folk på taken. Magiskt var det. Sorgligt, vackert, kärleksfullt och magiskt.

Den här bilden är inte min, tog den via google. Men jag tycker den är så fin och visar hur otroligt mycket folk det var. Det stod till och med folk på taken. Magiskt var det. Sorgligt, vackert, kärleksfullt och magiskt.

One Comment

  1. mammim och farfar

    Det är trösterikt för oss gamla att se hur ni unga är engagerade i dessa svåra samhällsproblem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.