Grahams- och linfröbullar

Halkade över ett recept på bröd som såg så smaskigt ut. Hade dock inte rätt ingredienser hemma, så jag improviserade lite. Hujedamig vad gott det blev! Slutade med att jag och Gustaf glufsade i oss alla bullar på ett par dar med en väldigt massa smör dessutom. Så nedan följer min version på receptet.

Grahams- och linfröbullar

Du behöver (och våga gärna byta ut ingredienser själv):

50 g jäst

100 g smör eller margarin

3 dl havregrädde

2 dl vatten

1 dl havregryn

1,5 dl grahamsmjöl

1 dl linfrön

1 tsk salt

Vetemjöl

Tillagning:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och vatten och värm tills det blir fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt övriga ingredienser samt så mycket vetemjöl som krävs för att få en knådbar deg som släpper från bunkens kanter (ca 8-10 dl skulle jag tro).
  4. Knåda degen i 5-10 minuter och låt den sen jäsa under bakduk i 40 minunter.
  5. Knåda ut till 12 bollar, lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  6. Skär en skåra rakt över bullarna, pensla med havregrädde och och strö över lite linfrön för att de ska bli extra snygga.
  7. Grädda i ugnen (detta med grader är alltid så svårt eftersom jag bara har vedspis) men säg på drygt 200 grader i 10-15 minuter.
  8. Låt svalna något och ät sen med hysteriskt mycket smör!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *