Veganska lågsockersemlor

I år var första gången jag bakade semlor! För att det inte skulle bli enkelt var jag (förutom att baka dem i vedugnen) tvungen att även göra dem veganska och sockerfria. Eller nästan sockerfria i alla fall. Gustaf mår (som de flesta) mycket bättre av att inte trycka i sig överflödigt socker och hade tänkt att någon semla skulle det nog inte bli för honom i år. Men nu har han en sanslöst omtänksam flickvän (jag) som trollar fram dessa skapelser ändå! 😉

Han vill inte byta ut sockret mot sötningsmedel eftersom det inte finns några garantier på att det är så mycket bätttre. Sen är också poängen med sockerförbudet att allt som vi andra upplever som liiite sött (typ bananer, bär, mörk choklad) blir väldigt sött för Gustaf. Så semlorna innehåller sokker, men väldigt mycket mindre! Bör också nämna att till och med godisgrisen Eleonor hade svårt att sluta trycka i mig semlorna…

Grundreceptet är taget från vegomagasinet.se 🙂

Jag hittade inte min sprits, men tycker de är ganska fina ändå 🙂

Veganska lågsockersemlor

(10-12 bullar)

Bullar:

75 g mjölkfritt smör

2,5 dl mjölk (t.ex. mandel- eller hasselnötsmjölk)

25 g jäst

0,25 dl strösocker

En nypa salt

2 tsk stött eller mald kardemumma

6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
(för två semlor, jag gjorde bara ett par åt gången så
man får multiplicera med hur många man vill göra på en gång)

1 dl mandelmjöl

0,25 dl florsocker

2 msk mandel- eller hasselnötsmjölk

Bittermandelarom

1/2 pkt sojavisp (alpros)

Vaniljarom

Ev. ättika

Tillagning:

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm tills vätskan blir fingervarm.
  2. Smula ned jästen i en bunke och rör ned vätskan så att jästen löses upp.
  3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
  4. Knåda degen i 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös och klibbig.
  5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  6. Dela degen i 10-12 delar beroende på hur stora bullar du vill ha och forma till runda bollar.
  7. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  8. Grädda i 200 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  9. Vispa den kalla sojagrädden i en bunke. Droppa i lite vaniljarom för extra god smak. Jag har fått tipset att ha i lite ättika om man tycker att den är svår att spritsa, så det kan man ju alltid testa.
  10. Blanda mandelmjöl med florsocker och tillsätt sedan mjölken. Droppa i ett par droppar bittermandelarom (man får hejda sig så att det inte blir för mycket för det luktar så gott!). Jag tycker att mandelmassan blev lite för fast så jag tog lite av den vispade sojagrädden och blandade i för mjukare konsistens.
  11. Skär av ett lock på de svalnade bullarna, peta i mandelmassa, på med grädde och lock och pudra sedan lite florsocker över semlan. Smaklig spis! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *