Förkultivera och odla än mera

Min vision just nu är att kunna bli någon sorts självförsörjande light. Exakt vad det innebär vet jag inte, men skillnaden mellan att gå ut i trädgården och plocka in en tomat med ett glatt utrop “Åh en tomat, den smakar säkert mycket godare än de köpta!” och att istället plocka in en kastrull med tomater och göra en tomatsås, är ganska stor. Jag har odlat i några år nu, vet inte riktigt hur många, kanske fem. Jag snickrade ihop några odlingslådor och det jag haft mest av har varit typ potatis och morötter. I år är målet högre. Planerna är många, men det finns inga som helst måsten. Jag har gjort en lista över vad som behöver göras varje månad, men den är bara preliminär. Allt känns så mycket bättre när det är otvunget och faktum är att gör man saker av ren lust utan någon piska som viner bakom ryggen – så brukar man få fler saker gjorda! Det är i alla fall min erfarenhet.

Nytt för mig är att jag i år har börjat förkultivera saker inomhus. Tidigare har jag mest haft grödor där du bara kan köra ner ett frö i jorden i april/maj och sen hinner det ta sig på egen hand. Men i år ska vi driva upp egen tomat, chili, gurka och annat smaskens. Dessa godingar behöver tid och tålamod.

Visst har jag förresten inte berättat om hönsen? Tyvärr, tyvärr, tyvärr fick vi fatta beslutet om att avliva Jossi, Skrållan och Lovis. De slutade aldrig nysa och ingen av de sjukdomar som SVA menade att de antagligen drabbats av skulle de någonsin helt bli av med. Plötsligt kunde någon bli sådär dålig som Katla eller Mynta för att sakta dö och de kunde dessutom smitta fasaner och andra vilda fåglar runt omkring. Under omständigheterna var det förstås rätt beslut, men det känns fortfarande väldigt hemskt. Ingen bra start på hönseriet för min del…

Hur som helst har vi nu tagit in hönsens värmelampa i stugan, eftersom alla små groddar behöver massa värme. Det är inte sådär skitsnyggt inredningsmässigt, men ibland får man tumma på snyggheten för det praktiska.

Chili och paprika är det första vi satt. Under en vecka gick jag och ojade  över om jag vattnat för mycket eller vattnat för lite... Men sen började små chiligroddar kika upp ut jorden!

Chili och paprika är det första vi satt. Under en vecka gick jag och ojade över om jag vattnat för mycket eller vattnat för lite… Men sen började små chiligroddar kika upp ut jorden!

Katterna absolut älskar värmelampan. Deras lilla spa. Plastlådan använder vi som minidrivhus. Men det bör vara mer öppet på ena sidan, märkte vi när det började mögla där inne, haha.

Katterna absolut älskar värmelampan. Deras lilla spa. Plastlådan använder vi som minidrivhus. Men det bör vara mer öppet på ena sidan, märkte vi när det började mögla där inne, haha.

2 Comments

    • stallpigan

      Ja ni ska få smaka på de allra bästa grönsakerna! Antingen tar vi med till Vaxholm eller så får ni hälsa på oss 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.