26-årskalas med växter som bas

Nu har jag och Gustaf bestämt oss för att anta vegan-utmaningen och se om eller hur länge vi fixar att äta endast veganskt. Som ni kanske märkt är vi mycket för det här med att utmana oss själva haha. Tanken är förstås att det ska gå så rackarns bra att vi bara fortsätter med en vegansk kost framöver.

Främst gör vi det för miljön, men anledningarna är många . Vi har sett en dokumentär på vetenskapens värld som handlade om hur man kan leva så länge som möjligt. Forever young tror jag att den hette… Där var veganism en solklar faktor till att vara frisk (och vid liv) väldigt länge. Hälsoaspekterna bakom att äta veganskt är många. Sen har vi sett Cowspiracy och även kollat upp en del av siffrorna som tas upp i dokumentären. Det mesta stämmer, även om vi hittat att något som de säger är 90% egentligen “bara” är 87%, typ. Så kort och gott, miljöpåverkan av att äta kött- och mejeriprodukter är stor. Jag tänker att ska man äta kött så är vilt det optimala. Miljöpåverkan är väl i princip noll och djuren har levt ett naturligt liv.

Sen är det då djurfrågan just, som naturligtvis är viktig. Jag tycker att vi även i Sverige brister på väldigt många punkter när det kommer till djurhållningen. Kort sagt är det nog svårt att ha en ens hyfsad djurhållning så fort den blivit industrialiserad. Och jag tänker att om inget djur behöver slaktas för att jag bara inte kan låta bli lite bacon så är ju det alldeles fantastiskt! 🙂

Varför jag tar upp det i just det här inlägget är för att jag fyllde 26 härliga år i måndags! Och i söndags firade vi mig med familjen i Vaxholm, hos Mammim och Farfar. Då blev det en helvegansk middag förstås. Sen får bilderna förklara resten 😉

Gustaf och pappa fixade med middagen. Plus jag som inte kan släppa ansvaret ibland. Mammim hade också gjort hasselbackspotatis för hon gör dem bäst!

Gustaf och pappa fixade med middagen. Plus jag som inte kan släppa ansvaret ibland. Mammim hade också gjort hasselbackspotatis för hon gör dem bäst!

Jag och världens bästa farfar korkar upp!

Jag och världens bästa farfar korkar upp!

Min läckra sambo.

Min läckra sambo.

Usch vad jag älskar de där två!

Usch vad jag älskar de där två!

Inget fel på aptiten hos den kvinnliga delen i familjen.

Inget fel på aptiten hos den kvinnliga delen i familjen.

Gratinerade tomathalvor till förrätt. Blev en sådär halvtrist bild, men gott som tusan var det.

Gratinerade tomathalvor till förrätt. Blev en sådär halvtrist bild, men gott som tusan var det.

Jag fick en blomma och lillfingret är med.

Jag fick en blomma och lillfingret är med.

Kul fest.

Kul fest.

Till varmrätt blev det hasselbackspotatis och olika varianter av Oumph! Har du inte provat, gör det! Fast ta inte den som ser ut som en död fiskpinne för den var rätt hemskt haha. Problemet var att vi inte hade kryddat ordentligt, så jag rekommenderar varmt Grilled eller Pulled Oumph, hysteriskt gott!

Till varmrätt blev det hasselbackspotatis och olika varianter av Oumph! Har du inte provat, gör det! Fast ta inte den som ser ut som en död fiskpinne för den var rätt hemskt haha. Problemet var att vi inte hade kryddat ordentligt, så jag rekommenderar varmt Grilled eller Pulled Oumph, hysteriskt gott!

Min och Gustafs kreation. Chokladtårta med bär, banan och sojagrädde smaksatt med vaniljarom!

Min och Gustafs kreation. Chokladtårta med bär, banan och sojagrädde smaksatt med vaniljarom!

Min tanke om att göra tjocka tårtbottnar för att kunna "fuskbygga" på höjden var dock ingen höjdare. Sååå mäktigt och alldeles för mycket kaka i förhållabde till bär och frukt, haha. Men men, det gör jag om nästa gång!

Min tanke om att göra tjocka tårtbottnar för att kunna “fuskbygga” på höjden var dock ingen höjdare. Sååå mäktigt och alldeles för mycket kaka i förhållabde till bär och frukt, haha. Men men, det gör jag om nästa gång!

Fina presenter fick jag. Massa frön av syrran, en värmefilt som vi verkligen, verkligen har behövt till sängen (den är iskall att lägga sig i på kvällarna) och världens finaste soffkudde som Mammim hade sytt. Jag ska lägga upp bild snart. Mamma och pappa ska också sponsra alla våra trädgårdsplaner när de kickar igång :-)

Fina presenter fick jag. Massa frön av syrran, en värmefilt som vi verkligen, verkligen har behövt till sängen (den är iskall att lägga sig i på kvällarna) och världens finaste soffkudde som Mammim hade sytt. Jag ska lägga upp bild snart. Mamma och pappa ska också sponsra alla våra trädgårdsplaner när de kickar igång 🙂

One Comment

  1. mammim och farfar

    Det måste verkligen vara en utmaning att bli veganer! Ska bli spännande att se hur (länge)
    ni klarar det. Det blev iallafall en god vegansk födelsedagsmiddag här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.