Rid en sväng för stalledräng

Annandag jul är även kallad Staffansdagen. Det är nämligen Sankt Stefanos dag, hästarnas (och många andras) skyddshelgon. Jag är kanske inte den mest religiösa ni kan hitta, men jag tycker att det är spännande med alla gamla historier, sägner och religiösa berättelser. Enligt legenden var Staffan stallknekt åt Kung Herodes. En natt såg han Betlehems stjärna och berättade då för Herodes att judarnas nya Konung var född (inte det smartaste kanske, men han var ju förstås väldigt övertygad). Han blev senare stenad till döds.

Staffan utsågs till skyddshelgon för bland annat hästar, kuskar och stalldrängar. Staffansritten har troligtvis rötter i förkristna hästriter som skedde i samband med julfirandet. Det hela började med kapplöpningar som så småningom blev ritter till kyrkan där hästarna skulle välsignas. Under 1700-talet var dessa ritter av en mindre religiös karaktär då staffansgossarna kunde rida runt i grannskapet, sjunga visor och gärna ta sig en sup eller två.

Nu är vi i vårt stall lite lugnare av oss. Vi rider från gården till kyrkan vilket tar ungefär 40 minuter. Där blir det glögg och fika och (om vi hunnit planera) lite berättelser om Sankt Stefanos, Markims kyrka och lite musik. En riktigt trevlig tradition helt enkelt.

Massor med hästrumpor! 18 stycken var vi totalt.

Massor med hästrumpor! 18 stycken var vi totalt.

Förra året var det inte heller snö på annandagen. Men det blåste så att det kändes som att vara på Island nästan!

Förra året var det inte heller snö på annandagen. Men i år blåste det så att det kändes som att vara på Island nästan!

Faramír mumsar hö.

Faramír mumsar hö.

Vår fina lilla kyrka.

Vår fina lilla kyrka.

Vackra takmålningar.

Vackra takmålningar.

Jag red till kyrkan och sen bytte mamma och jag så red hon hem. Ett helt gäng glada ryttare och hästar!

Jag red till kyrkan och sen bytte mamma och jag så red hon hem. Ett helt gäng glada ryttare och hästar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.