Att ta tillvara äpplena rara

Det blev ju helt hysteriskt mycket äpplen i år som nog de flesta märkt. Jag har plockat hos oss, hos våra föräldrar, jag har fått från våra farföräldrar och från en tjej i klassen som inte visste vad hon skulle göra av allt. Nu står jag själv och har mer äpplen än jag för tillfället kan hantera. Men en del har jag tagit tillvara och nedan kan ni se vad jag gjort av dem. När jag får tid ska jag också göra äppeldryck med massa juliga kryddor. Perfekt att dricka varm en kylig vinterkväll.

Varken jag eller Gustaf har någonsin varit så förtjusta i äppelmos. Men hemmagjord är något särskilt. Jag har gjort två stora satser och fryst in flera byttor med mos. Vi äter det på gröten med valnötter och kanel varje dag. Jag bad om tips från farmor Mammim som gör kanske världens godaste äppelmos. Hon sa att jag inte ska ha för mycket socker i. De flesta recept säger att man ska ha sådär en 25 dl socker på 3 liter mos. Jag tog 1 dl per liter mos och mer skulle jag inte vilja ha. Då försvinner nog syrligheten som är så god.

Varken jag eller Gustaf har någonsin varit så förtjusta i äppelmos. Men hemmagjord är något särskilt. Jag har gjort två stora satser och fryst in flera byttor med mos. Vi äter det på gröten med valnötter och kanel varje dag.
Jag bad om tips från farmor Mammim som gör kanske världens godaste äppelmos. Hon sa att jag inte ska ha för mycket socker i. De flesta recept säger att man ska ha sådär en 25 dl socker på 3 liter mos. Jag tog 1 dl per liter mos och mer skulle jag inte vilja ha! Då försvinner nog syrligheten som är så god.

På Undebara Claras blogg kommer det upp gamla inlägg i högerspalten och där fick jag syn på torkade äppelskivor man kan göra som nyttigt snacks. Då var jag förstås tvungen att prova, särskilt eftersom det är superenkelt!

På Undebara Claras blogg kommer det upp gamla inlägg i högerspalten och där fick jag syn på torkade äppelskivor man kan göra som nyttigt snacks. Då var jag förstås tvungen att prova, särskilt eftersom det är superenkelt!

Där här kan ju dock vara det bästa jag gjort med äpplena. Minipajer med smuldeg. Man skär ett gäng äpplen i småbitar, blandar runt med socker och kanel i en bunke, födelar i bullformar, på med smuldeg och grädda i ugnen.

Där här kan ju dock vara det bästa jag gjort med äpplena i år. Minipajer med smuldeg. Skär ett gäng äpplen i småbitar, blanda runt med socker och kanel i en bunke, fördela i bullformar, på med smuldeg och grädda i ugnen.

Sen är det bara att frysa in en hel drös och så fort du har gäster är det bara att tina och servera med glass, vaniljsås eller grädde. Perfekt när man inte hinner baka.

Sen är det bara att frysa in en hel drös och så fort du har gäster är det bara att tina och servera med glass, vaniljsås eller grädde. Perfekt när man inte hinner baka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.