Ät med måtta liten hallongrotta

Småkakor kan ju vara det bästa att baka. Så snabbt och enkelt och blir perfekt storlek. Lätta att förvara och perfekt till kaffet. I torsdags sov Gustaf över hos en “konstpolare” som vi kallar det. Lite barnsligt att sova över, menar jag, men egentligen bara för att jag är ovan vid att vara hemma utan Gustaf. Knäppt egentligen, jag som brukar vara en sån ensamvarg. Nu har jag en liten flock på två personer (och några höns). Samtidigt som jag blir lite rastlös när han är borta så är det också lite skönt. Jag tror att det finns en del saker jag skjuter på eller helt enkelt inte tänker på att göra när vi är tillsammans. Det kan vara att fixa med bilder eller ägna mer tid åt hästarna. Nu passade jag dock på att laga lite mat, rensa lingonen som jag ska ta hand om, tvätta kläder och baka hallongrottor. Behövligt.

Det är visserligen busenkelt att hitta recept på hallongrottor men jag slänger in det här nedanför ändå.

Hallongrottor

Du behöver:

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g smör

Fast hallonsylt

Tillagning:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt smöret (skär det i bitar om du har fast smör). Arbeta snabbt samman till en deg, enklast är det med elvisp med degkrokar.
  3. För en mer lättarbetad deg kan du låta den stå en stund i kylen. Forma degen till små bollar, ungefär samma storlek som en valnöt.
  4. Lägg i små muffinsformar och gör en fördjupning i varje kaka. Klicka i sylt i varje fördjupning.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader. Kakorna går bra att frysa in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.