Sofias frozen cheesecake

En kaka som liksom aldrig slår fel är frozen cheesecake. Den här introducerades jag till för några år sen när min vän Sofia bakade den till sin födelsedag. Himmelsk god. Hon gav mig receptet och jag har bakat den flertalet gånger sen dess. Kan hända att jag gjort några små modifikationer med tiden, men det är väl det man ska?
Ps. Använd elvisp. Det går utan. Men oj vad jobbigt det är.

Sofias frozen cheesecake

Du behöver:

3 ägg

1,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

200 g philadelphiaost (naturell)

3 dl vispgrädde

10 st digestivekex

lite smör

Valfri topping

samt 3 bunkar/skålar

Tillagning:

  1. Börja med att krossa digestivekexen och blanda dem med några matskedar smält smör.
  2. Lägg de krossade digestivekexen på botten av en rund form med löstagbar botten. Ställ in i fryset medan du fortsätter med kakan.
  3. Separera äggen i två bunkar, äggvitorna i en och äggulorna i den andra.
  4. Vispa sockret och vaniljsockret med äggulorna, så poröst det bara går.
  5. Häll i philadelphiaosten i äggulesmeten. Rör ihop så att klumpar försvinner.
  6. Vispa upp grädden i en egen bunke.
  7. Blanda samman grädden och äggulesmeten.
  8. Vispa därefter upp äggvitorna till ett hårt skum (som när man gör maräng). Vänd försiktigt ner i äggvitorna i smeten så att allt bandar sig.
  9. Häll till sist smeten över digestivekexen och stoppa i frysen tills den stelnar, brukar ta ca 4 timmar.

 

Tips!

Toppa gärna med frysta bär eller frukt, min personliga favorit är hallon.

Fungerar utmärkt att baka till juletid, byt bara digestivekexen mot dubbelt antal pepparkakor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *